ΔΙΑΖΥΓΙΟ
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ
Στην Κύπρο αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο αριθμός των διαζευγμένων αυξάνεται καθημερινά ραγδαία. Συγκρούσεις, διαφωνίες, αποξένωση και απομάκρυνση είναι μερικοί από τους λόγους που οδηγούν ένα ζευγάρι σε διαδικασία διαζυγίου.
Το διαζύγιο είναι η νομική διαδικασία που τερματίζει επίσημα τον θρησκευτικό ή πολιτικό γάμο. Για μερικά ζευγάρια η απόφαση να οδηγηθούν σε διαζύγιο μπορεί να μην είναι συναινετική και να υπάρχουν έντονα συναισθήματα και από τις δύο πλευρές.
Το γραφείο μας με συμπαράσταση και κατανόηση επιδιώκει την επίλυση του διαζυγίου το ταχύτερο δυνατόν για αποφυγή συγκρούσεων και έντονων συναισθημάτων.
Η αίτηση διαζυγίου για ζευγάρι που έχει τελέσει πολιτικό γάμο θα πρέπει να καταχωρηθεί στο Οικογενειακό Δικαστήριο της επαρχίας όπου ο ένας εκ των δύο συζύγων έχει τη διαμονή του ή τον τόπο διεξαγωγής της εργασίας του. Στην εν λόγω αίτηση αναφέρονται όλα τα στοιχεία της έγγαμης σχέσης όπως επίσης και των λόγων που οδήγησαν στην κατάρρευση του γάμου και στην επιθυμία για λύση του γάμου. Αφού η αίτηση καταχωρηθεί στο κατά τόπον αρμόδιο Δικαστήριο θα οριστεί εντός ενός μηνός από την καταχώρησή της για οδηγίες. Η αίτηση η οποία θα καταχωρηθεί θα πρέπει να επιδοθεί στον σύζυγο ούτως ώστε να λάβει γνώση ότι ο άλλος σύζυγος αιτείται λύση του γάμου τους και εάν το επιθυμεί θα πρέπει να εμφανιστεί στο Δικαστήριο, είτε προσωπικά είτε μέσω δικηγόρου, εκείνη την ημερομηνία που είναι ορισμένη η αίτηση για οδηγίες και να υποβάλει αν το επιθυμεί ένσταση στην Αίτηση Διαζυγίου.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ένσταση, ο/η Δικηγόρος , την ημερομηνία που είναι ορισμένη η Αίτηση για οδηγίες θα εμφανιστεί ενώπιον του Δικαστηρίου και θα αιτηθεί ημερομηνία ακρόασης της Αίτησης (συνήθως ορίζεται εντός ενός μηνός από την ημερομηνία που είναι ορισμένη η αίτηση για οδηγίες). Την ημερομηνία που η αίτηση θα οριστεί για ακρόαση, ο/η δικηγόρος θα σας συνοδεύσει στο Δικαστήριο όπου θα εκθέσετε ενώπιον του Δικαστηρίου, με την καθοδήγηση και βοήθεια πάντοτε του/της Δικηγόρου, τους λόγους τους οποίους αιτείστε λύση του γάμου σας. Την ίδια μέρα εκδίδεται το Διάταγμα λύσης του γάμου σας το οποίο ο/η Δικηγόρος θα ζητήσει να συνταχθεί από το Πρωτοκολλητή του Οικογενειακού Δικαστηρίου. Όταν το Διάταγμα λύσης του γάμου σας συνταχθεί θα πρέπει ακολούθως να επιδοθεί και στον πρώην πλέον σύζυγο σας. Εάν περάσουν 42 ημέρες και δεν καταχωρηθεί Έφεση από τον πρώην σύζυγο τότε το Διάταγμα λύσης του γάμου σας καθίσταται τελεσίδικο.
Για το θρησκευτικού γάμο η διαδικασία του διαζυγίου είναι ακριβώς η ίδια με την διαδικασία για το πολιτικό γάμο με τη μόνη διαφορά ότι τρεις (3) μήνες πριν την καταχώρηση Αίτησης Διαζυγίου στο Οικογενειακό Δικαστήριο θα πρέπει να αποσταλεί γραπτώς γνωστοποίηση προς τον αρμόδιο Επίσκοπο της Ελληvικής Ορθόδoξης Εκκλησίας της Κύπρoυ τoυ συvήθoυς τόπoυ διαμovής τoυ ή της συζύγoυ και στην οποία θα αναφέρονται η επιθυμία λύσης του γάμου και ο λόγος της λύσης του γάμου.
Μετά την πάροδο 3 μηνών από τη λήψη της γνωστοποίησης από τον Επίσκοπο ο σύζυγος που επιθυμεί να προχωρήσει με τη λύση του θρησκευτικού του γάμου έχει το δικαίωμα να καταχωρήσει στο Αρμόδιο Οικογενειακό Δικαστήριο Αίτηση για λύση του θρησκευτικού του γάμου με όλα τα στοιχεία της έγγαμης σχέσης όπως επίσης και των λόγων που οδήγησαν στην κατάρρευση του γάμου και στην επιθυμία για λύση του γάμου. Η διαδικασία που θα ακολουθήσει στην συνέχεια είναι ακριβώς η ίδια με αυτήν που ακολουθείται σε περίπτωση πολιτικού γάμου και την οποία περιγράφουμε ανωτέρω.
Σε επόμενο άρθρο μας, το οποίο θα δημοσιεύσουμε σύντομα, θα αναλύσουμε τι μπορεί να συνιστά λόγο Διαζυγίου.