MICHAELIDOU & CONSTANTINOU LAWYERS-LEGAL CONSULTANTS MICHAELIDOU & CONSTANTINOU LAWYERS-LEGAL CONSULTANTS

ΠΤΩΧΕΥΣΗ–EΞΑΡΤΑΤΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΔΕΙΣ ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ , ΜΙΣΟΑΔΕΙΟ Η ΜΙΣΟΓΕΜΑΤΟ

Το Πλαίσιο περί Αφερεγγυότητας δίδει την δυνατότητα , αν ο χρεώστης είναι βιώσιμος , να διασώσει την περιουσία του με την βοήθεια ενός Συμβούλου Αφερεγγυότητας και νοείται με την νομική στήριξη Δικηγόρου ο οποίος θα εκπροσωπεί τον χρεώστη σε όλη την διαδικασία μέχρι και το στάδιο της έγκριση Σχεδίου Αποπληρωμής Χρεών

και σχεδίου αναδιάρθρωσης και αν το επιλέξει, και κατά την περίοδο μετά την έναρξη ισχύος  και εφαρμογής του Σχεδίου Αποπληρωμής Χρεών .

Αν όμως τα περιουσιακά στοιχεία φυσικού προσώπου /χρεώστη δεν είναι επαρκή για την εξόφληση των χρεών του  τέτοιος χρεώστης δεν μπορεί σύμφωνα με το Πλαίσιο αφερεγγυότητας να θεωρηθεί επιλέξιμος για αναδιάρθρωση του χρέους του αφού δεν θεωρείται βιώσιμος.

To Πλαίσιο Αφερεγγυότητας, το οποίο ψηφίστηκε από την βουλή στις 18.4.2015, προβλέπει μία εκσυγχρονισμένη διαδικασία πτώχευσης για μη-βιώσιμα οικονομικά φυσικά πρόσωπα με την οποία, δίδεται δεύτερη ευκαιρία στον χρεώστη να επανενταχθεί στην οικονομία και κοινωνία ως ένα παραγωγικό μέλος.

Τι γίνεται με την περιουσία του πτωχεύσαντα ;

Στην διαδικασία πτώχευσης η περιουσία του χρεώστη – πτωχεύσαντα τίθεται προς όφελος των πιστωτών του. Ο Επίσημος Παραλήπτης θα γίνεται ο άμεσος νόμιμος ιδιοκτήτης όλων των περιουσιακών στοιχείων, με εξουσία να τα διαθέσει. Ο διαχειριστής θα διανέμει τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη στους πιστωτές κάτω από το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που του έχουν ανατεθεί και με βάση τους σχετικούς κανόνες της διαδικασίας πτώχευσης .

Μερικές από τις πρόνοιες του περί Πτώχευσης (Τροποποιητικού) Νόμου είναι οι πιο κάτω:  

  1. Παρέχεται απαλλαγή των πτωχευσάντων από το καθεστώς πτώχευσης μετά από περίοδο τριών ετών αντί μετά από πέντε έτη όπως ισχύει σήμερα.
  2. Παρέχεται ταυτόχρονα και απαλλαγή από τα εναπομείναντα χρέη με την πάροδο τριών ετών.

 

Σημείωση –

  1. Προβλέπεται διαδικασία υποβολής ένστασης στην αποκατάσταση σε περίπτωση που ο Επίσημος Παραλήπτης ή ο διαχειριστής ή οποιοσδήποτε πιστωτής ή σύνδικος ισχυρίζεται ότι ο πτωχεύσας δε συνεργάστηκε με τον επίσημο παραλήπτη ή το διαχειριστή για την εκποίηση των περιουσιακών του στοιχείων ή απέκρυψε ή δεν αποκάλυψε στον Επίσημο Παραλήπτη ή στο διαχειριστή εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσαν να εκποιηθούν προς όφελος των πιστωτών. Το δικαστήριο δύναται να διατάξει παράταση του χρόνου αποκατάστασης για χρονική περίοδο όχι πέραν των 8 ετών από την ημερομηνία έκδοσης του διατάγματος κήρυξης σε πτώχευση. Με στόχο την αποφυγή κατάχρησης του συστήματος το Πλαίσιο προβλέπει για την αναστολή της απαλλαγής χρέους και της απαλλαγής από το καθεστώς του πτωχεύσαντα εάν ο πτωχεύσας δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του καθώς και για ποινικές κυρώσεις σε περίπτωση μη αποκάλυψης στον Επίσημο Παραλήπτη όλων των περιουσιακών στοιχείων ή αν υπάρχει δόλια αποξένωση της περιουσίας κατά την περίοδο προ της πτώχευσης.

Εν κατακλείδι, ο πτωχεύσας θα απαλλάσσεται νοουμένου ότι είναι συνεργάσιμος και καλόπιστος.

Σύνδεση με τον περί Αφερεγγυότητας Φυσικών Προσώπων (Προσωπικά Σχέδια Αποπληρωμής και Διάταγμα Απαλλαγής Οφειλών) Νόμο του 2015

  1. Η αποτυχία ή τερματισμός Προσωπικού Σχεδίου Αποπληρωμής Οφειλών αποτελεί πράξη πτώχευσης.
  2. Αναφορικά με τους εγγυητές πτωχευσάντων , ο τροποποιητικός νόμος ενσωματώνει παρόμοιες πρόνοιες όπως προνοούνται στα Προσωπικά Σχέδια Αποπληρωμής. Οι πρόνοιες αυτές θα ισχύουν για διατάγματα πτώχευσης που θα εκδοθούν μετά την εφαρμογή του εν λόγω τροποποιητικού νόμου.

    Το παρών άρθρο βασίζετε εν μέρει σε μη δημοσιευμένη νομοθεσία και σε καμία περίπτωση δεν αφορά νομική συμβουλή.

ΑΡΘΡΑ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ

Ο περί Αφερεγγυότητας Φυσικών Προσώπων (Προσωπικά Σχέδια Αποπληρωμής και Διάταγμα Απαλλαγής Οφειλών) Νόμος


ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΣΕΛΙΔΑ